Депозитите на гърците са се увеличили през декември, показват данните на Европейската централна банка, цитирани от агенция Ройтерс. Увеличили са се сумите както по личните сметки на хората, така и по банковите сметки на фирмите.

 

Общият ръст на депозитите е с 6.4 млрд. евро през декември до общо 167.8 млрд. евро. Увеличението им е сравнително стабилно от изборите през месец юни, когато стана ясно, че няма опасност страната да бъде отлъчена от валутния съюз. Въпреки, че се увеличават, все още депозитите са на една трета от онова, което бяха през пика им пред декември 2009 година.

 

Освен в Гърция, такава тенденция се наблюдава и в Италия. Данните на Европейската централна банка показват, че депозитите на частния сектор са се увеличили с 3.7% до 1.497 трнл. евро през декември, което е рекордно висока стойност.

 

В Ирландия депозитите са намалели с 1% до 197 млрд. евро, а в Португалия - с 1.4% до 210.4 млрд. евро. Испанските банки са отчели ръст на депозитите от 0.2% до 1.52 трлн. евро.

 

В същото време кредитирането, особено в периферните страни от еврозоната, се свива, показват данните на Европейската централна банка.

През декември броят на отпуснатите кредити за частния сектор в еврозоната се е понижил за осми пореден месец, отчитайки спад от 0.7% след 0.8-процентно свиване през ноември.

Паричният агрегат М3, който е предвестник за нивото на инфлацията, отбелязва увеличение с 3.3% през декември след ръст от 3.8% през ноември и 3.9% през октомври.