С 2.4% са нараснали вземанията на дружествата, специализирани в кредитиране, през второто спрямо първото тримесечие – показват новите данни на БНБ. Към края на юни 2011 г., вземанията им възлизат на 1.937 млрд. лв., или 2.5% от БВП.

На годишна база, прирастът във вземанията на небанковите кредитори е 10.5%, но съотношението като дял в БВП се запазва, показват още данните. 

Другите финансови институции, които купуват с инвестиционна цел кредитите на небанковите заемодатели, са съкратили участието си на този пазар, като в рамките на цялата цитирана по-горе сума към края на юни 2011 г. те са закупили кредити за почти 864 млн. лв., докато година по-рано за над 969 млн. лв.

В матуритетната структура продължават да преобладават кредити над 5 години, но делът им спрямо същия период на 2010 г. се свива от 53% на 44.7%. Нараства делът на кредитите от 1 до 5 години.

Размерът на необслужваните кредити, държани от небанкови кредитори, към края на юни възлиза на 350 млн. лв., или малко над 18% при 15.1% година по-рано.

Основните вземания на кредитните институции са от домакинствата – 79.4%, като тук преобладават потребителските кредити. 642 млн. лв. е размерът на жилищните кредити, отпуснати от специализираните кредитни дружества.

Източници на финансиране на небанковите кредитори са получените кредити /над 2 млрд. лева от общо 2.941 млрд. лева пасиви към края на юни/. Основно това са кредити от нерезиденти, в размер на 1.7 лрд. лева. Доста по-незначителен, едва 72 млн. лв., е делът на емитираните ценни книжа.