Световното производство на стомана започна да се покачва като обеми през месец май, показват статистическите данни на Международната асоциация на производителите на стомана.

През месец май е отчетен 4.2% ръст на продукцията до 130 млн. метрични тона спрямо същия месец на предходната година. Работещите мощности в този сектор са разположени в 64 страни по света.

От тях най-значимо е увеличението на производството в Китай, където са излети 60.2 милиона метрични тона стомана или със 7.8% повече, в сравнение с месец май  2010 година. Япония е произвела 9 млн. метрични тона, което е понижение от 7% на годишна база. Причина за спада е земетресението и унищожителното цунами от 11 март тази година.

Южна Корея е произвела 5.9 млн. метрични тона стомана, което е с 12.8% повече спрямо същия месец на предходната година.

В Европейския съюз с внимание се следи продукцията на Германия. Там са излети 4.1 млн. метрични тона стомана, което е увеличение на оборотите с 1.1%. Италия и Испания също докладват за по-големи обеми, респективно 2.6 млн. метрични тона и 1.6 млн. метрични тона.

Двуцифрен ръст от 14.7% до 3.3 млн. метрични тона реализира Бразилия, а производството на САЩ е само с 0.1% по-високо от същия период на миналата година, достигайки до 7.3 млн. метрични тона.

През месец май мощностите са били натоварени на 81.7% от капацитета им, което е с 0.6% по-малко в сравнение с предходния месец април.

Данните за производството на стомана са ключови за индустрията, защото по тях може да се чертаят прогнози за търсенето от водещите сектори в икономиката на страните като машиностроене и строителство.