ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар приключи седмичната търговия с трети пореден спад спрямо еврото, като в същото време поевтиня и по отношение на повечето си останали конкуренти на forex пазара. Имайки предвид силното рали на борсовите индекси отвъд Океана и обратната им корелация с движенията на „зелените пари” обаче, понижението на щатската валута дори може да бъде прието за умерено.

Поглеждайки към събитията от петъчния календар, две бяха новините, които предизвикаха движенията в основните валутни кросове и най-вече тези с участието на долара. След като през последните няколко седмици станахме свидетели на поредица от негативни макроикономически показатели от САЩ, трейдърите посрещнаха с голяма доза оптимизъм първата ревизия на брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие. Според данните ръстът на икономиката е бил 1.6 процента на годишна база на фона на предварителните очакванията за покачване с 1.4 процента.

Далеч по-окуражаващи обаче, бяха стойностите на личното потребление, което за същия период беше ревизирано в положителна посока с цели 0.4 процента, а новите му стойности от 2 процента са най-високите за последните три години. Именно потреблението от страна на населението съставлява около ¾ от БВП на САЩ, а петъчните данни отново събудиха спекулациите, че възстановяването на американската икономика ще продължи, макар и с по-бавни темпове.

Именно за по-слабия ръст на икономическата активност говори и председателят на Федералния резерв Бен Бернанке по време на симпозиум, проведен в курорта Jackson Hole. Въпреки че редица пазарни участници залагаха на крайно негативни коментари от страна на ръководителя на централната банка, изказванията на Бернанке бяха приети като доста умерени и именно поради тази причина доведоха до последващото търсене на високорискови активи като акциите.

С началото на новата седмица обаче, събитията от петък постепенно ще бъдат изместени от приближаването на данните за заетостта в неселскостопанския сектор в края на текущия период. Предварителните прогнози сочат трети пореден спад на показателя, след като през юли и август американската икономика загуби работни места в тази сфера.

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.2715; High – 1.2779; Low – 1.2675; Close – 1.2757

Съпротива пред евро/долар продължава да бъде пробитата възходяща тренд линия, като най-вероятно след нейния повторен тест ще станем свидетели на подновяване на спада. Текущата й проекция за днес е при 1.2885, а преди това предстои пробив на 1.2779.

Първата цел в посока надолу е 1.2675, следвана от 1.2608.

GBP/USD

Open – 1.5525; High – 1.5542; Low – 1.5440; Close – 1.5526

Завръщането над 200-дневната МА отново я превръща в подкрепа при низходящо движение при кабела, като текущата й проекция е при 1.5450. Пробив на тази МА ще доведе до тест на 1.5371.

Първата силна краткосрочна съпротива е разположена при 1.5595, следвана от 1.5618.

USD/JPY

Open – 84.43; High – 85.45; Low – 84.26; Close – 85.16

Продължаване на възходящото движение минава през 85.90, като малко по-нагоре (87.02) е текущо разположена низходящата тренд линия, която дефинира движението при двойката от началото на май насам.

При подновяване на това движение ще последва тест на 84.60 и 84.26, следвани от 83.58.


*Не е препоръка за взимане на инвестиционно решение