Средно по 6 849.19 лв. компенсация на човек са получили притежателите на лихвоточки през миналата година. Общо 2 075 души са получили полагащите им се обезщетения, а общата изплатена сума със средствата от държавната субсидия, възлиза на 14.212 млн. лв. в цялата страна.

 

Това е видно от отчета на фонда за миналата година, минал през одобрение от Кабинета.

 

Лихвоточки е добилият популярност в обществото термин, който препраща към времето на социализма, когато населението нямаше право на частна собственост и единственият начин да се получи жилище, бе да се спестява във влог в държавната банка. Срещу това се гарантираше, че след време притежателят на влога ще получи апартамент в някой от изграждащите се по това време модерни панелни комплекси.

 

С последвалите демократични промени, икономически кризи и обезценяване на парите, на хората, спестявали в такива жилищноспестовни сметки тогава, сега е дадено право да получат обезщетение от държавата. Правилата за това са разписани в Закон за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове.

 

Заради изключително ниската цена, при която се осребряват лихвоточките (през миналата година тя бе 8 ст. за лихвоточка), мнозина занемариха търсенето на правата си, още повече, че мнозина от тогавашните спестители сега вече са възрастни хора. На 21 май 2013 година изтича крайния срок, в който притежателите на жилищноспестовни влогове могат да докажат правото си на компенсация, тъй като след 21 ноември държавата вече няма да приема претенции. 31 декември 2019 година е последният срок по закон, до който държавата трябва окончателно да се разплати с гражданите, които имат право да осребрят спестовните си числа. Което означава, че формално се залага краят на дългогодишната сага с лихвоточките.

 

Доказването на право на обезщетение става с документ за разкрита сметка за жилищноспестовен влог в банка ДСК и удостоверения, че лицето е крайно нуждаещо се от жилище и не притежава друг имот, годен за обитаване.

 

В края на 1990 година броят на хората с жилищноспестовни влогове в банка ДСК е бил 315 048, като от тогава са компенсирани близо 89 хил. души. Още около 180 хил. е броят на хората, за които се очаква, че ще предявят претенции за получаване на обезщетения.

 

До сега те бяха плащани през регионалните комисии по общини, които са преценявали основателността на предявените към тях искове. Паричните преводи се извършваха чрез държавна субсидия, която средногодишно бе от порядъка на по 13 млн. лв.

 

Това гарантира относително бавния темп на компенсиране на хората, които са спестявали за жилище през социализма и са останали излъгани с идването на демократичните промени. Това е причина да има недоволство сред хората, тъй като със сумите, които са притежавали по влоговете си преди 20 години те са можели да купят половин апртамент или дори гарсониера, а сега с тези 6 849 лв. и 19 стотинки не може да се купи и гараж.