България поддържа инвестиционен рейтинг Ваа3, показва месечният преглед European Sovereign Outlook от август 2010 г., изготвен от рейтингова агенция Moody’s, съобщиха от Министерството на финансите. Със същата оценка са държави, които трудно биха могли да се отнесат към дадена хомогенна група. Наред с България,  рейтинг Ваа3 е присъден както на настоящи членки на ЕС като Латвия и Румъния, така и на страни с развита пазарна икономика като Исландия и кандидат – членката за ЕС - Хърватия.

Съгласно разпространения материал, България е единствена страна с положителна перспектива на кредитен рейтинг сред всички държави, включени в класацията. Тази оценка отразява виждането на агенцията за потенциалната посока на изменение на рейтинга на страната в средносрочен период, или с други думи - страната ни има потенциал да премине на следващо по-високо ниво кредитоспособност по скалата на инвестиционния клас рейтинги. В процеса на оценяване Moody’s взима под внимание фактори като икономическо състояние, институционална рамка, ниво на държавните финанси и изложеност на  риск.

Като основен извод в прегледа е изтъкнат фактът, че перспективата в глобален мащаб за затягане на публичните финанси върху реалната икономика носи със себе си риск от последващо понижаване на държавните кредитни рейтинги. Това с особена сила важи за Европа, чийто икономически растеж се очаква да е по-нисък от този в останалия свят, поради вероятността от едновременно затягане на фискалните политики в повечето страни от континента.

На фона на този песимистичен сценарий, позитивната перспектива на текущия рейтинг на България показва, че ефектите от провеждане на по-строга фискална политика няма да окажат сериозно негативно влияние върху очаквания икономически растеж, а оттук и натиск върху оценката на страната.