Почти половината от всички смартфони, продавани на големите европейски пазари през последните месеци са направени от Samsung. Корейската марка е в основата на нарастващото господство на операционната система Android на Google в целия регион.

 

Android-базирани смартфони са повече от 70 на сто от продадените в петте най-големи европейски пазара през трите месеца до края на май, в сравнение с 61 на сто за същия период на предходната година, съобщава FT. За сравнение продажбите на iPhone на Apple имат дял от по-малко от 20%, а устройствата, работещи под Windows - 7 на сто.

 

Платформата на Google държи стабилен дял от около половината от пазара в САЩ през изминалата година, като iPhone на Apple взима 42 на сто от пазара, регистрирайки ръст от 3.5 на сто.

 

Windows телефоните също започват да набират скорост с подкрепата на гиганта Microsoft и усилията на Nokia да възстанови позициите си на номер едно в света.

 

BlackBerry се справя най-зле от големите играчи. Канадската компания за мобилни телефони през миналата седмица разочарова инвеститорите със слаби продажби.