План за подобравяне на финансовата стабилност на Франция за 115 млрд. евро предлага настоящият френски президент Никола Саркози. Идеите включват орязване на разходите със 75 млрд. евро, както и увеличение на приходите с 40 млрд. евро.

Предложенията са част от предизборната кампания на Саркози, който ще се се опита да спечели втори мандат в предстоящите избори. Основната цел е бюджетният дефицит да се свие до нула до края на 2016 г., обяснява Саркози пред няколко регионални вестника, цитиран от "Le Figaro".

От мерките за повишаване на събираемостта са одобрени програми на стойност около 32 млрд. евро. Останалите средства в размер на близо 8 млрд. евро ще дойдат от две нови мерки, сред които по-висок данък печалба за едрия бизнес. Тя ще донесе между 2 млрд. и 3 млрд. евро допълнително на хазната годишно.

Другата предвиждана мярка е въвеждане на нов начин за облагане на дейността на гражданите в страни и зони с по-ниски от френските данъци.

Така например французи, които са установени в офшорни зони, ще плащат за дейността си в чужбина толкова, колкото ако я извършваха във Франция. Т.е. ще са задължени да декларират пред френските данъчни сумата, която са платили като данъци в чужбина. Ако е по-ниска от сумата, която биха платили за дейността си във Франция, ще трябва да доплатят разликата. От тази мярка се очакват допълнителни годишни приходи от около 500 млн. евро.

Цялата предизборна програма на Саркози ще бъде представена в края на седмицата.

Междувременно във Франция влезе в сила новият ДДС за книгите, който също беше увеличен по инициатива на сегашния президент от 5,5 на 7%. Промяната е в сила от вчера. Франсоа Оланд, който е кандидатът за президент на социалистите, обеща да върне данъка на 5,5%, ако бъде избран, пише Le Monde. Основният му аргумент е, че книгите трябва да се разглеждат като стока от първа необходимост.