Доларът завърши седмицата на ниво над 1.40 спрямо еврото, като в края на американската търговия в петък се търгуваше при ниво USD 1.3977. Въпреки това зелените пари се понижават спрямо европейската единна валута за пета поредна седмица.

Към йената доларът е на 15 годишно дъно при 81.45 йени. Австралийският и Канадският долар в петък се търгуваха при паритет спрямо долара на САЩ, като денят завърши с лек превес на зелените пари. Доларовият индекс, измерващ стойността на долара на САЩ в кошница от шест валути, вчера падна с 0.4%.

Доларът поевтинява заради перспективите Федералният резерв да пусне повече пари в обращение. Речта на Бен Бернанке от Бостън, обаче, не даде основание да се мисли, че централната банка ще е безотговорна в това начинание. Бернанке зави, че Фед ще се съобрази с излизащите икономически данни и ще действа предпазливо.

Все пак може да се счита за потвърдено, че мерки за количествено улеснение на икономиката ще има в скоро време. Дефлацията представлява нежелан риск, посочи председателят на Федералния резерв.

Китайският юан тази седмица поскъпна с 0.5% спрямо долара на САЩ и сега доларът купува 6.6406 юана, най-много откакто властите в Китай изравниха официалните и пазарните оценки за валутата през 1993.

Повторна интервенция от Японската централна банка изглежда още по-вероятна. Доларът падна с 5%, откакто на 15 септември ЯЦБ излезе на открития пазар да продава йени за пръв път от четири години.

Австралийският долар вчера докоса цена от 1.0004 щатски долара и за пръв път от 1983 г., откакто курсът му е развъран, струваше повече от щатския си съименник. Канадският долар за момент подмина паритета, като купуваше 1.0104 щатски долара. Пазарът оценява, че икономиката на Канада също ще се облагодетелства от монетарните мерки в САЩ.

В края на търговията канадският долар се равняваше на USD0.9898, а австралийският на USD 0.9907 Австралийският долар изпреварва с един пипс съименника си от Канада.

На 20 октомври Федералният резерв ще публикува Бежовата си книга – изследване на регионалните центрове на Фед. Миналия месец докладът посочи, че икономическото възстановяване се забавя. Министерството на финансите вчера заяви, че ще забави доклада си за международните валути, давайки „последен шанс на Китай“, напомняйки също така, че има прогрес в поскъпването на юана.

Златото се търгува нан 1372 долара за тройунция, като вчера олекна с 5.6 долара. Петролът сорт WTI се понижава с 1.74% до 81.25 долара за барел, а брентът струва 82.45 долара за барел. Отслабването при петрола се дължи на засилването на долара под 1.40 към евро и над 81 йени, посочва агенция Bloomberg.

Goldman Sachs прогнозира „значително по-високи цени на петрола през втората половина на 2011 г.“, а от Nomura цитират сумата от 100 долара за барел, ако Федералният резерв приложи очакваните мерки за монетарна експанзия.