Държавният департамент на САЩ съобщи неофициално, че Вашингтон е готов да продаде на Ирак над 4 000 ракети Hellfire, които да бъдат използвани в борбата с ислямистките бунтовници в страната, пише Bloomberg.

 

Информацията е на източници, пожелали да останат анонимни. Продажбата на ракетите с лазерно насочване ще бъде в допълнение към поръчаните преди това 500 бройки, от които са доставени 400. Конгресът има месец да реши дали да спре сделката.

 

Иракският посланик в САЩ вчера даде знак, че бъдещо забавяне на доставките на оръжията би било само от полза за терористите.

 

Парадоксално, но Ирак няма с какво да изстрелва въпросните ракети. За целта в момента иракската армия използва самолети Чесна 208.

 

В Багдад вече бяха изпратени военни съветници от САЩ, като броят им е 180. За разузнаване и защита на персонала американските сили за сигурност използват дронове, част от които също могат да носят ракети Hellfire.

 

Но иракските власти решиха да купят самолети за авиацията си от Русия, тъй като Пентагонът бави доставката на обещаните F-16 от Lockheed.