Саудитска Арабия е предложила на клиентите си от САЩ, Европа и Азия да увеличи доставките на петрол до края на годината като израз на загрижеността си от ефекта на растящите му цени върху глобалната икономика. Това съобщава Financial Times и допълва, че точно преди месец финансовите министри на страните от групата Г - 20 призоваха производителките на петрол да увеличат добивите на нефт.

 

Първоначалната реакция на саудитска Арабия на този призив бе хладна. Изразеното официално становище тогава бе, че търсенето и предлагането са балансирани в момента. Въпреки това Саудитска Арабия предприе стъпки, които да доведат до понижаване на цената на петрола. Такива са например натоварване на рафинериите на по-голяма мощност и производството на повече петрол.

 

Пред Файненшъл Таймс официален представител на властта в Саудитска Арабия коментира, че настоящите цени на петрола са твърде високи и се очаква да стигнат $ 100 за барел. Въпреки това текат консултации с петролните рафинерии, за да се уточни с колко могат да бъдат увеличени добивите.

 

Още през месец март имаше такива консултации, след които страната увеличи производството до 30-годишен пик от 10 млн. барела дневно. През миналия месец производството е било 9.9 млн. барела петрол дневно.

 

В момента саудитците активно управляват пазара на петрол, коментира друг неназован специалист от африканска държава, член на петролния картел ОПЕК. По думите му от Саудитска Арабия са свили количествата на добивания петрол когато цената падна до $ 90 за барел през лятото и ще започнат да помпят повече когато видят покачване до $ 115 за барел.

 

Financial Times обвързва развитието на въпроса в Саудитска Арабия с предизборната надпревара в САЩ. Точно на финалните метри от нея избирателите са потърпевши от вдигане на цените на горивата, от което се възползва кандидатът на Републиканците Мит Ромни. Той разкритикува Барак Обама, че неговата администрация не прави достатъчно, за да гарантира стабилност на цените за потребителите.

 

Това принуди Белият дом да разгледа възможността за деблокиране на горива от резерва, което да спомогне за намаляване на цените, но идеята бе зачеркната.

 

Ако действа бързо, Саудитска Арабия може да помогне и на американците, и на Обама, но пък от друга страна влошава отношенията си с Иран, който иска от нея да не помага по този начин на страните, които го репресират с ембарго и други икономически санкции. Те продължават да поддържат напрежението в Близкия Изток и да налагат засилено военно присъствие в Протока Ормуз, който е важна пътна артерия за добивания в региона петрол и експорта му към клиентите по света.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!