Днес най-търгуваните контракти за петрола сорт Брент, фючърите с доставка през май, поевтиняват в Лондон с 0.54%, до 55.02 долара за барел. В същото време цената на американския лек нефт пада в Ню Йорк с 1.20%, до 46.01 долара за барел.

Причина за разпродажбите стана официалната позиция на най-големия производител на суровината в света, Саудитска Арабия.

През уикенда от Рияд обявиха, че няма да намаляват едностранно добива и че ще оставят пазарът да определя цените на петрола.

"Ние повтаряме, че пазарът определя цените", заяви в неделя саудитският министър на петрола Али ал-Наими.

Той добави, че Саудитска Арабия може да обмисли ограничаване на добива, но само в сътрудничество с държави-производителки, които не членуват в Организацията на страните износителки на петрол. Много малко вероятно е Русия да се съгласи на подобна стъпка.

"Опитахме се, имахме редица срещи, но в не успяхме, тъй като страните извън OPEC продължават да настояват, че именно организацията трябва да понесе тежестта, а за нас е неприемливо да носим цялата отговорност", каза ал-Наими.

В момента на глобалните пазари има излишък от около 900 хил. барела на ден, който при това се увеличава, докато възможностите за складиране на суровината постепенно се изчерпват.