Саудитска Арабия е готова да започне да увеличава цените на петрола, но само ако страните извън OPEC направят същото, обяви петролният министър на кралството Али ал Наими.

"Кралството остава в готовност да помогне за постигане на стабилност на пазара и увеличаване на цената на петрола, но при условие, че в това участват страни износителки и вносителки и при условие, че поскъпването ще се основава на ясни принципи и прозрачност, така че Саудитска Арабия и другите страни от Персийския залив, и държавите от OPEC, да не правят това сами", коментира Ал Наими пред Reuters.

Това е ясен призив към Русия, която в момента е основен конкурент на Организацията на страните износителки на петрол на глобалните петролни пазари. Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, а Русия е втора.

Али ал Наими заяви още, че Рияд вдига цените на петрола за Азия с доставка през май, на фона на повишеното търсене в световен мащаб.

Според петролния министър потреблението на суровината е започнало да расте, като в отговор добивът в Саудитска Арабия е увеличен до рекордните 10.3 млн. барела на ден.

През април Рияд вече повиши цената на петрола сорт Arab Light за Азия с 1.4 долара за барел, като това е най-голямото поскъпване от януари 2012 г.