Получаването на ипотечен заем днес е сравнително по-изгодно отколкото преди кризата. Това показва анализът на КредитЦентър за състоянието на пазара през месец октомври.

Наблюдават се лихвени нива за фиксиран период от 5.35% или нива на променлива лихва, стартиращи от 6.55%. Редица отстъпки има и при съпътстващите тегленето на заема такси. В някои от офертите е завишен и процентът финансиране, като той достига до 90% за монолитни жилища, което е близо до нивата на финансиране отпреди кризата.

Средният размер на изтеглените през октомври ипотечни кредити е 31 650 евро, което е леко повишение спрямо предходния септември. Делът на евровите заеми се запазва висок - 86%, въпреки че има увеличение и на кредитополучателите, които избират българския лев.

Кредитите, отпуснати в големите градове на страната, се характеризират с умерено повишение спрямо месец септември. В столицата средният размер на отпуснатите суми е 38 950 евро, а във Варна – 33 120 евро. Стойностите в Бургас и Пловдив са почти без изменение. Активност се забелязва и в градовете с население под 50 000 души, където се теглят суми между 15 000 и 20 000 евро.

С умерен, но постоянен темп расте процентът на хората, прибегнали до кредит над 90 000 евро. Тези потребители са се увеличили с 1% спрямо месец септември.

„Дългото очакване за ясни сигнали, че дъното при цените на имотите е достигнато, вече се превръща в съмнение дали не е изпуснато или пък няма да се изпусне, ако чакането продължи.”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на дружеството.