На този етап не може да се обещаят повече средства от предвидения бюджет на БАН за 2011 г., тъй като това е единственият възможен бюджет. Това каза пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов след среща с представители на БАН. По-рано днес председателят на БАН акад. Никола Съботинов връчи на министъра декларация с исканията на академията.

На прага на Министерския съвет той изрази недоволството си от това, че не може да се срещне с премиера и да му връчи документа. По този повод министърът заяви, че конфликт няма. „Те очакваха премиерът да ги приеме", посочи Игнатов. „В момента премиерът има среща със студентите и ректорите на висшите училища по изкуствата, след което ще има и други срещи", допълни министърът. Игнатов добави, че като представител на правителството приема декларацията и ще я предаде на премиера.

Според министъра, реалистичното в исканията на академията е назначаване на мениджър за контрол на средствата и имотите на БАН, но преговорите по този въпрос се водят с финансовия министър. „Сега цялата страна е в криза, а не само академията и университетското пространство, единствено училищната система е запазена от кризата, въпреки че и там са ограничени някои от националните програми", посочи министърът, цитиран от БТА.

В същото време пред Дарик един от представителите на протестиращите учени - Стилиян Георгиев от сдружение „Когито", заяви, че образователният министър поел ангажимент да опита да намери допълнителни средства за БАН. При срещата си с протестиращите Игнатов обаче е бил категоричен, че на този етап пари няма. По време на разговорите не е бил обсъждан конкретен размер на допълнително финансиране.

Учените и Игнатов са се разбрали до следващия вторник да стане ясно дали ще могат да се намерят допълнителни средства за сферата. Въпреки всичко учените ще излязат отново на протест следващата сряда. В проекта на бюджета на Академията за 2011 г. са предвидени 59 млн. лева, но от БАН твърдят, че са им необходими допълнително минимум 25 млн. лева.

„Лошото състояние, в което се намира сега образованието и науката, е в резултат на 20 години безхаберие", коментира Сергей Игнатов. По думите му „за тези години на никого не му е пукало за образователната система".