Българското правителство обяви, че ще наложи безсрочен мораториум върху добива на газ чрез хидравлично разбиване.

Министърът на енергетиката Трайчо Трайков коментира, че съгласно решението,  американската компания Chevron все още има право да проучва за нефт и газ, но без използване на спорната технология. Забраната трябва да бъде одобрена от парламента в сряда.

Базираната в Сан Рамон, Калифорния компания все още не е уведомена за решението на правителството

През юни България даде позволение на Сhevron да проучи 4 046.856 кв. км. от територията на Добруджа за находища на шистов газ.

По думите на Трайков тогава, компанията е платила за това 30 млн. евро, като е заявила планове да инвестира за 5 години 50 милиона евро в сондажи и 4 милиона евро за опазване на околната среда.

Ако се потвърди наличието на значими количества газ в тези шистови райони, Chevron ще кандидатства за разрешение да развие дългосрочни възможности за добиване и производство.

Процесът на проучване е подобен на този, при обикновения петрол и газ. След като получи лиценз или концесия, Chevron получава правото на достъп до земята от правителството и собствениците. Следва период на събиране на данни, който обикновено трае няколко години. Това помага да се изгради представа за характеристиките на слоевете под повърхността.

Един от методите, сеизмичното наблюдение, използва звукови вълни /предизвиквани с взривове/, за да се установят потенциални райони, богати на газ, дълбоко под земята.

Подвижни сонди проверяват целевите области, чрез прокопаване на сондажи в шистовите легла, които достигат дебелина 100 метра и обикновено са на повече от 2500 метра под земята.

Не е ясно дали този метод на проучване се включва в планираната от българското правителство забрана на фракинга, тъй като формално става въпрос за различни технологии.

Ако забраната на хидравличното разбиване влезе в сила, то вероятно ще направи плановете за добив в България нерентабилни, тъй като това е най-евтиният начин за извличане на шистов газ.