ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар стартира новата седмица по начина, по който приключи отминалия 5-дневен период, а именно – с ръст спрямо еврото и голяма част от останалите основни валути.

Въпреки че в икономическия календар отсъстваха значими новини за американската икономика, водещите борсови индекси в САЩ приключиха деня с минимални повишения, което засили търсенето на зелените пари в качеството им на сигурен актив.

Изключвайки факта, че доларът регистрира спад спрямо единната европейска валута през последния месец, перспективите пред еврото все още остават доста неясни, като поскъпването му се дължи по-скоро на липсата на конкретни новини около финансовото състояние на някои страни - членки на еврозоната.

Още днес, обаче, погледите на пазарните участници ще бъдат насочени към търга за 6-месечни държавни облигации на гръцкото правителство на стойност 1.25 милиарда евро. Ако инвеститорите поискат прекалено голяма доходност, за да закупят ценните книжа, или търсенето не оправдае предварителните очаквания, това може да бъде сигурен знак, че настроенията на пазарните участници по отношение гръцката икономика продължават да бъдат песимистични. Това на свой ред би оказало негативно влияние върху еврото не само днес, но дори може да бъде една от причините единната валута отново да се насочи към дъната си от началото на юни.

Подобно на еврото, британският паунд също продължи негативната си серия спрямо долара, като същевременно поевтиня и по отношение на повечето си останали основни конкуренти. След като окончателната ревизия на Брутния вътрешен продукт за първото тримесечие не претърпя промени спрямо предходните си стойности, данните показаха ръст на британската икономика от едва 0.3 процента на тримесечна база.

В същото време, една от водещите кредитни агенции – Standard & Poor’s – потвърди топ рейтинга на страната, но същевременно промени перспективата пред нея на негативна.

По този начин единствената подкрепа пред паунда през следващите месеци остават очакванията за увеличение на основната лихва от страна на местната централна банка. Поглеждайки към днешните данни за индекса на потребителските цени, обаче, тези очаквания могат да бъдат охладени, ако инфлацията в страната отчете по-слаб ръст от прогнозния.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР


EUR/USD

Open – 1.2638; High – 1.2646; Low – 1.2550; Close – 1.2595

 

След като вчера еврото остана над 1.2553, пробивът на това ниво днес оставя като първа по-сериозна подкрепа 1.2479. При преодоляване на това ниво можем да очакваме засилване на низходящото движение.
С оглед на по-дългосрочния тренд важна съпротива оказва низходящата тренд линия от началото на декември насам, която е текущо проектирана при 1.2670, като преди това краткосрочните съпротиви са разположени при 1.2613 и 1.2650.



GBP/USD

Open – 1.5060; High – 1.5084; Low – 1.4946; Close – 1.5029

 

Цел в посока надолу продължава да бъде дъното при 1.4872, което се явява особено важно ниво с оглед на продължаването на ралито от средата на май насам. Негов пробив ще доведе до засилване на спада към 1.4685.
При корекция на низходящото движение ще последва тест на 1.5045, следвано от 1.5084.

USD/JPY

Open – 88.57; High – 89.15; Low – 88.37; Close – 88.60

 

Започналият в началото на вчерашната сесия възходящ импулс се изчерпа към края на деня, свидетелство за което получихме при затварянето в близост до най-ниската стойност. Ако спадът намери продължение и днес, първата по-сериозна подкрепа е разположена при 88.37, следвана от 87.99.
Възобновяване на възходящото движение минава през 88.85 и 89.15.