Много пъти съм предупреждавал за опасността, която ядрените централи крият при силни земетресения в Япония, пише професор Каташухико Ишибаши от университета в Кобе в статия за International Herald Tribune през 2007 година.

Събитията от последните дни потвърждават прогнозите му, за съжаление по доста неприятен начин. 

През последните 40 години Япония активно строи и пуска в експлоатация ядрени централи. Това се случва някак незабелязано от останалия свят. Не е имало някакви силни земетресения, които да напомнят за опасност. Правителството, заедно с научната общност, е работило толкова добре по енергийното подсигуряване на Япония, че в момента в страната оперират 17 централи и още 3 са в процес на строителство.



През 1995 година обаче земетресението в Кобе събужда размисли, още повече, че следва период на по-бурна сеизмична активност за Япония.

През 2006 година професорът от Изследователския център за защита на населението и сигурност, Каташухико Ишибаши напуска заседание по ядрена безопасност. Причината е в желанието на правителството да строи централи в земетръсни зони, без да се съобрази с предупрежденията на учения. Според него стандартите за строителство са твърде либерални, за да гарантират сигурност при едно по-силно земетресение. Най-притеснителното за Ишибаши било това 100-процентово доверие, което било гласувано на инженерите и което според професора неминуемо щяло да доведе до ядрена катастрофа.

Каташухико Ишибаши създал и модел на опасност, при която се комбинират силно земетресение с разтапяне на ядрен реактор, поради отказ на охладителните системи. Това е ситуация, която съвсем реално се разрази през последните дни в Япония.

Според професора, сеизмичната активност ще продължи да е притеснителна и в следващите 40 години. Трябва да се вземат радикални мерки, за да се гарантира, че работещите в момента ядрени централи няма да изложат на опасност живота на хората, казва той пред The Asia-Pacific Journal: Japan Focus.

Рискът от кошмар, като този от Фукушима, тегне над централата Хамаока в префектура Шизука, както и над Уасака Бей в префектура Фуку. Евентуални инциденти в някоя от тези централи би поставила под заплаха милионното население в намиращите се близо до тях Токио, Нагоя и Осака, предупреждава още професорът, който силно се съмнява, че има бъдеще в японската ядрена енергетика, ако властите не си вземат бележка и не престанат да пренебрегват опасностите от факта, че Япония се намира в силно земетръсна зона.