Преди две години този въпрос би изглеждал абсурден. Финландската компания беше на върха и контролираше над 40% от пазара на мобилни телефони в глобален мащаб.

А днес рейтинговата агенция Fitch понижи оценката си за дълга на дружеството до BB+, една степен под най-ниското ниво в инвестиционната скала. С други думи дългосрочните задължения на Nokia вече могат да се окачествят като ”junk” или високорисков боклук за дълговите пазари. 

При това анализаторите от Fitch Ratings сложиха негативна перспектива на оценката си, тоест готвят ново понижение на рейтинга на компанията. 

Причината за това според агенцията е влошаването на основния бизнес на Nokia през първото тримесечие и "цялостната липса на видимост" за бъдещите перспективи на дружеството. 

Решението на Fitch касае дългове на обща стойност 4.8 милиарда евро. След него цената на застраховане на облигациите на Nokia нарасна до рекордни нива. 

По-рано този месец фирмата отчете загуба от 929 млн. евро за първото тримесечие на годината, придружена със спад на приходите с 30% и мрачна прогноза за второто тримесечие. 

"С цел да се избегне ново негативно действие по отношение на рейтинга, Nokia трябва да демонстрира значително подобрение" до 2013 г, се посочва в доклада на Fitch. . "Като се имат в предвид потенциалните рискове, пред които е изправено дружеството, агенцията в момента не е убедена, че Nokia може да постигне такова подобрение в течение на следващите 18 месеца." 

Как се стигна дотук? Причините са няколко. На първо място Nokia беше прекалено голяма и реши да не обръща внимание на конкуренцията, сигурна в пазарния си дял и качеството на продуктите си. Нещо повече, компанията се опитваше да покрие възможно най-много ниши от пазара, харчейки пари за разработка на евтини телефони без перспектива за развитие и носещи ниски печалби. 

Но големият проблем на Nokia не беше хардуерен. Какво прави Apple номер едно на пазара в момента? Това не е впечатляващия хардуер. Има телефони с по-добър дизайн, на по-ниски цени и с много по-добри характеристики от iPhone 4S. Но iOS  се превърна в най-добрата мобилна операционна система. Тя е много по-добре оптимизирана от конкурента си Android и ограничения брой устройства, на които работи, позволява много по-добра интеграция на приложенията, което заедно с маркетинговата политика на Apple привлича множество програмисти и софтуерни компании. 

На този фон Symbian е безнадеждно остаряла във всяко едно отношение. Тя е по-бавна и от Android и от iOS. И за нея се предлагат много по-малко приложения, като все повече от тях са разработени от Nokia – тоест са разход, който утежнява финансовото положение на компанията. 

Надеждата на финландците в момента е насочена към Windows Phone 7 и новата серия телефони Lumia с операционна система от Microsoft. 

Но и тук компанията е изправена пред проблеми. Тя е в ролята на настигащ конкуренцията и без да предложи на потребителите достатъчно и достъпни приложения, едва ли ще продаде много от новите си смартфони. Още по-лошо, Nokia трябва да си върне загубените пазари, като китайския. Тоест ще трябва да продава успешно на пазари, където потребителите вече са разочаровани от нея и са избрали конкурентите. 

Пробив е възможен, но само при високо качество на ниски цени, тоест с минимална норма на печалба, което едва ще се отрази добре на финансовото състояние на дружеството. Към момента средната цена на телефоните на Nokia е едва 51 долара. 

Наистина финландската компания има финансов резерв от около 4.9 млрд. евро, но той може да се окаже недостатъчен с оглед на необходимите разходи. 

Така че, ще оцелее ли Nokia? Може би, но само ако съумее да се преструктурира много бързо, като закрие губещите производства, оптимизира маркетинга и задълбочи сътрудничеството си с Microsoft, за да настигне конкуренцията в сферата на мобилните приложения.