Експертна работна група ще работи по предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване между първото и второто му четене в Народното събрание. Това съобщиха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев след среща с председателя на парламента и депутати от управляващото мнозинство.

Срещата е по искане на Тренчев. Вероятно сред промените ще бъде осигурителният стаж, необходим за пенсиониране за категорийните работници, също да се повишава плавно, а не да се повишава възрастта, както е в сегашния вариант на законопроекта.

Управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева е предложила модифициран вариант в точковата система, който участващите в срещата отказаха да коментират предварително.

Тренчев заяви, че се надява работната група да положи максимални усилия за по-приемлив вариант за пенсионната реформа, както за политиците, така и за обществото. В отговор на въпрос дали подкрепят КНСБ в намеренията за национален протест, ако законопроектът не бъде изтеглен, Тренчев заяви, че не е приемливо, когато една институция си науми нещо и определя дати и срокове, друга - абсолютно независима и суверенна, "да й се връзва на акъла". По думите му между двата синдиката има съгласие, че има много проблемни точки в законопроекта, но е важна и философията за решаване на проблема.

Председателят на парламента Цецка Цачева, министър Младенов и Константин Тренчев оцениха срещата като преминала в диалогичен дух. БТА