Автомобилни инспектори ще проверяват състоянието на гумите на камионите и автобусите в рамките на акция Гумите. Нейното начало беше дадено от транспортния министър Александър Цветков.

Акция Гумите ще се проведе в цялата страна и ще обхване камионите, автобусите за градски и междуградски превоз, както и маршрутките. Всяко пето нарушение, свързано с техническа неизправност, е заради лоши, износени гуми и явно това е един подценяван фактор в пътната безопасност, каза министърът.

Първият проверен товарен автомобил беше шофиран от Николай Иванов. Ето какво знае той за грайферите на гумите: Минималното е 4 мм, 4.5-5 мм за големите камиони, а максималното е 10-11 мм, защото толкова е новата гума. На 50-60 000 км трябва да се сменят гумите.

Ивайло Манолов, инспектор от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", обясни, че нормата на дълбочина на грайфера според закона е 1.6 мм.

Министър Александър Цветков пък показа разликата между износена и изправна гума нагледно и коментира, че спирачният път на камион с износени гуми на мокра настилка е най-малко с 30 м по-дълъг отколкото би бил с нови.

По закон санкцията за неизправни гуми е между 50 и 150 лева.

* Актуализирана информация!