Гражданите на Шумен вероятно ще останат без отопление с парно тази зима. Причината за това е, че общественият доставчик "Булгаргаз" е внесъл искане в шуменския окръжен съд за обявяване на местната топлофикация в несъстоятелност.

Топлофикационното дружество дължи 18 млн. лв. на "Булгаргаз" като не е плащала от шест години – заяви пред Дарик изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов.

„Подали сме молба в окръжния съд да бъде задействана такава процедура, а от там нататък действията на съда не ги знам и не мога да ги коментирам", каза Гогов, като припомни, че информирал за намеренията на обществения доставчик на заседанието на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране миналата седмица.

Гогов не назова конкретна цифра за дълговете на шуменската топлофикация, а на въпроса дали възлизат на 18 млн. лв., той каза „Приблизително, точна цифра не мога да цитирам , защото не я помня наизуст".

Запитан дали стъпките, предприети от „Булгаргаз", означават, че няма да има парно в Шумен тази зима, Гогов лаконично заяви, че „поне логично не би трябвало". По думите му това дружество не би трябвало да функционира, то не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Запитан дали може да се направи компромис, Гогов каза, че какво ще се случи не зависи само от него като управляващ газовото дружество, а и от собственика. Той бе категоричен, че от топлофикацията в Шумен няма заявка, че може да направи плащане към „Булгаргаз": „Абсолютно нищо, нито контакт, нито плащане".

Вчера окръжният съд в Шумен е образувал дело по искане на „Булгаргаз" за обявяване на шуменската топлофикация в несъстоятелност. Пред Дарик председателят на съда Нели Батанова съобщи, че на 4 октомври е постъпила молба от газовото дружество, с която се иска ТЕЦ-ът да бъде обявен в несъстоятелност.