Швеция, новия ротационен председател на Европейския съюз, се обяви в защита на хедж фондовете и частните активи, като смята, че не те са виновни за кризата.

Преувеличен е страхът, че частните капитали съдържат огромен риск за икономиката, каза Матс Одел, министърът по финансовите пазари на страната, като подчерта, че не тези частни активи, нито хедж фондовете са причинили сегашната криза. В някои държави обаче се водят политически дебати около това колко опасни са те. Това не означава, че не трябвата регулации. Просто трябва те да бъдат такива, че да не задушават индустрията, допълни Одел.

Хедж фондове и частни капиталови компании, по-специално тези базирани в Лондон, се оплакаха, че предложените нови регулации от Европейската комисия през април са ненужно стегнати и ненужни, ако останат непроменени.

Бих казал, че предложението на Комисията за фондовете е лошо. То е като нешлифован диамант, който има нужда от повече работа по него, описа ситуацията министър Одел. Лесно е да се намери черна овца, на която да бъде приписана цялата отговорност, но за мен много грешно е даването на невероятно високи бонуси и стимули във финансовите компании. Липсват етични стандарти, допълни Одес. The Financial Times