Швеция ухажва българското Министерство на отбраната да купи изтребител "Грипен" с гъвкави финансови опции, става ясно от прессъобщение след проведена двустранна среща. Държавният бюджет може да си позволи придобивката, която ще ни помогне да влезем в партньорство с другите държави, ползващи системите на "Грипен" за логистика, резервни части и обучения. Това са Чехия, Унгария, Швеция, Южноафриканската република и Тайланд.

„С избора на „Грипен” България ще придобие изтребителна система, която е дългосрочно решение и изпълнява всички оперативни изисквания на българските военновъздушни сили като им дава възможност с по-малко разходи да продължат да изграждат способности” каза Ян Андерсон, генерал-майор от шведската Агенция за експорт на отбранително имущество FXM. Той посочва, че изтребителят, който Швеция ни предлага, е напълно съвместим с изискванията на НАТО и шведското правителство и военновъздушните сили стоят изцяло зад него.

Предложението към България включва 8 изтребителя "Грипен" от последно поколение, които страната ще може да изплаща на равни вноски. Това позволява предвидимост на разходите. Офертата обхваща още обучение на пилоти и технически персонал. В допълнение от шведската автомобилна компания Saab предлага пакет за индустриално сътрудничество в съответствие с българските изисквания.

Предложението на Швеция за модернизиране на българските военновъздушни сили е първото, което страната ни получи, след като през месец март миналата година Министерство на отбраната отправи искане за информация до заинтересованите в модернизирането на българските ВВС страни.