Проблемните ипотеки досега не се разглеждаха като сериозен проблем на американската мегабанка Citigroup. Докато другите в бранша трепереха през изминалите седмици заради срив в цената на акциите си във връзка с правителствените разследвания срещу нередовните foreclosure процедури, Citi се радваше на спокойствие и поскъпване. Но ново разследване на CNBC показва, че и тук дреме проблем.

Става дума за ипотечните ценни книжа, които Citi са продали на свои клиенти, като заедно с това са поели задължението да ги изкупят обратно, ако ипотеките се окажат некачествени. Тези суми не се появяват в банковите баланси и в тримесечните отчети, но са действително поето задължение.

Според вътрешни източници на американската финансова медия, общата сума на продадените такива ипотечни ценни книжа от банката възлиза на 504 млрд. долара. Купувачите, сред които и държавните ипотечни агенции Freddie Mac и Fannie Mae, са в правото си да направят „рекламация“ и дори да съдят Citi.

Банката от своя страна е задължена да ги изкупи обратно.

Историята става по-интересна когато се отчете, че между 60 и 80% от ипотечните ценни книжа, продадени от Citi между 2006 и 2008 година, се оказват дефектни. Информацията е подадена от неназован вътрешен източник. След изчисления в тази категория ипотечни книжа става ясно, че банката е поела ангажимента да изкупи „хартийки“ на стойност между 37 и 43 млрд. долара.

А общо за всички продадени ипотечни ценни книжа, дефектните от тях с гаранции за обратно изкупуване от банката вероятно са между 100 и 133 млрд. долара – счита CNBC. Това рязко контрастира със сумата от 952 млн. долара, заделена като резерв от банката за тази цел.