Тежката икономическа ситуация в Гърция, смяната на финансовия министър на Япония и данните за съкращенията в частния сектор в САЩ бяха причина за по-сериозните движения в котировките на долара, еврото и йената.

Първоначално американската валута поскъпваше срещу единната европейска заради категоричното становище на Юрген Старк, че Европейският съюз няма намерение да подпомага финансово Гърция. В последствие финансовият министър на южната ни съседка Георгиос Папаконстантину заяви, че страната му няма нужда от чужда помощ и ще се справи с дупката в бюджета и нарастващия държавен дълг.

С напредването на европейската сесия, обаче, еврото се възстанови с подкрепата на купувачите и данните за съкращенията в частния сектор в САЩ през декември 2009 г. Очакванията на анализаторите бяха за по-малко загубени работни места. Докладът на ADP, обаче, показа друго.

Двойката EUR/USD се котираше в рейнджа 1.4384/1.4283, като малко преди затварянето на пазарите зелените пари се търгуваха спрямо единната валута около $ 1.4348 за € 1.

След като японският премиер прие оставката на финансовия министър и обяви неговия наследник, йената се смъкна спрямо кошница от валути. След оповестяването на данните за съкращенията в частния сектор в САЩ разликата в котировките на японската и американската валута слабо намаля.

Движенията на долара предизвикаха леко поскъпване на петрола. Суровината остава стабилна заради студовете в САЩ и Китай. На електронната борса в Ню Йорк лекият суров петрол напредна до $ 81.80 за барел, а в Лондон сортът брент се търгува на $ 80.52 за барел.