Силна магнитна буря е възможно да причини проблеми в електропреносните системи и в сателитните установки, разположени на земята, както и да доведе до здравословно неразположение у хората с хронични заболявания.

За това предупреждават от националната обсерватория National Oceanic and Atmospheric Administration в САЩ. От снощи се наблюдава трансфер на енергия от Слънцето под формата на мощни енергийни полета или слънчев вятър, който достига до земното кълбо и оказва влияние на естественото му магнитното поле. Така се получава силна магнитна буря.

Днес тази слънчева активност продължава, като засегнати са и двете полукълба на Земята. Обстановката не е за пренебрегване и е особено важна за въздушния транспорт. Компаниите, извършващи презокеански полети между Северна Америка и Азия, са взели мерки, като вече използват за свръзка с информационните си центрове високочестотните радиокомуникационни трасета.

Според класификатора на американската обсерватория, силата на магнитните бури се измерва в 5 степени, като първата е умерена буря, а петата степен е индикация за екстремна магнитна буря. Според замерванията от снощи, интензитета на настоящата буря се определя между втора и трета степен. The Wall Street Journal