Правителството, синдикатите и работодателите отново обсъждат промените в Кодекса за социално осигуряване. Официално представеният проект предвижда плавно вдигане на стажа за всички категории от 2015-та година, а за категорийните работници да започне и увеличаване на възрастта за пенсиониране. Финансовият министър Симеон Дянков обаче обяви вчера, че ще постави на обсъждане варианта от началото на преговорите, според който вдигането на стажа и на възрастта трябва да започне още от следващата година, каквото становище изразиха по-рано и МВФ.

Българската стопанска камара подкрепя предложението на министър Дянков и на МВФ осигурителният стаж за пенсиониране да се вдига още от следващата година, каза пред журналисти председателят на БСК Божидар Данев преди началото на заседанието на НСТС.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че ако се върнат на изходна позиция по отношение на стажа, ще бъде прекратен диалогът. По думите му е крайно време да се разбере кой управлява тази държава.

Има компромисен вариант, договорен с министър-председателя и сложен на масата онзи ден, ако някой има други идеи , те са против Бойко Борисов, и ако това е господин Дянков, трябваше да излезе пред министър-председателя си и в прав текст да го каже, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. По думите му това е бламиране на премиера. Ако може да понесе такъв кръст, министър Дянков да излезе срещу премиера, ние после ще излезем срещу него, допълни той. Според Димитров идеята за увеличаване на стажа въобще не може да бъде обсъждана на днешното заседание, тъй като я няма представена в писмен вид. Димитров заяви, че ако някой иска да върне в изходно положение целия въпрос, който се обсъжда вече няколко месеца, сигурно  иска протести, стачки.

Сред препоръките на МВФ след приключването на техническата мисия на институцията по покана на вицепремиера бе вдигане на стажа за пенсия с шест месеца от следващата година, повишаване на осигурителните вноски за пенсия в първия стълб с 2 на сто от 2011-а до 18 процента и затягане на контрола върху получателите на пенсии за инвалидност.

Единствената сигурна мярка в новия проект на кодекса е вдигането на вноската за пенсия с 1,8 процента от догодина, която беше гласувана от правителството с бюджета на НОИ.