Официално прогнозираната безработица от 11,4% за тази година е вече достигната. Това каза председателят на КНСБ д-р Желязко Христов след Консултативен съвет между двата синдиката – КНСБ и КТ Подкрепа.

Синдикатите очакват безработицата да достигне 14% - 15% до края на годината. Прогнозите на бизнеса пък са още по-песимистични – 20%.

Желязко Христов посочи, че от септември 2008 г. до септември 2009 година със 157 000 са намалели заетите по трудово правоотношение. По думите на президента на КНСБ, моделът Дянков реализира рестрикции във всички сектори, които могат да ни доведат до нова прокризисна ситуация. Властта в този стил започва да губи прореформаторски стил.

Христов каза още, че кризата се задълбочава, а действащата антикризистна програма в България не покрива комплексно всички направления. Затова КНСБ и КТ Подкрепа ще излязат с нов пакет от мерки за излизане от кризата, който заедно с работодателите ще предоставят на министър-председателя.

Днес синдикатите сравниха предложенията на различните работодатели и обещаха, че до края на тази седмица пакетът от предложения ще бъде окончателно оформен като една обща позиция на организациите.

Двете конфедерации настояват още да не се извършват реформи навсякъде и на всяка цена. За да се извърши здравна реформа, трябва да има необходимите ресурси за това. Налице е високомерие от един зам.-председател на парламента и председател на здравната комисия, каза още Желязко Христов.

Синдикатите се обърнаха към кабинета и с настояването да не бъде увеличавана пенсионна възраст в страната, както и да не си поставя фикции от рода на ERM ІІ. Фокус, БГНЕС