Представители на двата синдиката заявиха подкрепата си за актуализацията на бюджета, но поискаха и допълнителни действия от страна на държавата, предаде БГНЕС.

По време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество двата синдиката подкрепиха актуализацията, но напомниха на управляващите, че има още действия, които трябва да бъдат предприети.

"Актуализацията на Дянковския бюджет е необходима и неизбежна и няма друга алтернатива", обяви лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Според него ветото на президента върху актуализацията чисто политически акт. "Многократно определяхме бюджета като предизборен, планиран до средата на годината, отсъстваха адекватни политики за здравеопазването, майчинството, науката", заяви Тренчев.

Той поиска да се увеличи минималният размер за обезщетение за безработица и то да достигне до е 60% от минималната работна заплата. Синдикатът продължава да настоява през тази година да има още едно увеличение на минималната работна заплата на 330 лв.

Искаме актуализация на бюджета, която да реши социалните проблеми, каза Валентин Никифоров от КНСБ. От синдиката не са удовлетворени от социалната част на актуализацията.

"Крайно време е и да се знае какво дължи бизнесът на българските работещи. Нашите анализи показват, че между 340 и 360 милиона лева непрекъснато се дължат на българските работници", смята Никифоров.

КНСБ отново постави въпроса за задълженията на БДЖ и НЕК. От синдиката ще настояват за държавна намеса по отношение на застраховките "живот", с която те да станат задължителни в определени отрасли.