Корекциите в предложенията за актуализация на бюджета, свързани със здравеопазването, може да превърнат икономическата криза в политическа.

Това обявиха от СДС след заседание на партийното ръководство. Оттам заявиха, че ако правителството на ГЕРБ не приеме техните предложения по време на обсъждането на актуализацията на бюджета, то Синята коалиция, няма да подкрепи при гласуването в пленарна зала управляващата партия. 

Изявлението идва ден след като представители на Синята коалиция, сред които и лидерът на ДСБ Иван Костов и кметът на Плевен Найден Зеленогорски, се срещнаха с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков. Тогава сините настояха кабинетът да разпише как ще похарчи исканите над 1 милиард лева.

Според СДС са необходими спешни реформи в здравеопазването и премахване на дублиращи структури. От там призоваха и финансовия министър Симеон Дянков да спази обещанието си и намалението на здравния бюджет да бъде със 106 милиона лева, вместо планираните 160 милиона лева.

Цветан Костов, депутат от СДС заяви, че кабинетът трябва да се съобрази с предложенията на Синята коалиция.

Ако той се запази в този му вид, може да превърне икономическата криза в политическа. Това не е предупреждение, това е очакване, защото историята на прехода изобилства с примери в това отношение. Ние ще направим своите предложения за промени не само в частта здравеопазване, и ако те не бъдат отразени във варианта, предложен на второ четене, най-вероятно Синята коалиция няма да даде своята подкрепа, заяви Цветан Костов.

Вчера обаче Найден Зеленогорски, член на ръководството на СДС, заяви след срещата си с премиера Борисов: Принципно ще подкрепим актуализацията.

В същото време от СДС изразиха и притеснение от случващото се на частичните избори в Габрово, когато тази неделя гражданите ще избират кмет.

Коментар на Борис Марков от СДС: В дебата, който гледах, кандидатът на БСП каза, че те са истинските продължители на политиката на ГЕРБ в местната община. ДПС гарантира своята подкрепа за ГЕРБ. Ние гледаме на изборите в Габрово като на извадка какво се случва в страната една година след управлението на ГЕРБ и ако тенденцията е тази - на места БСП, ДПС и ГЕРБ да се събират и да се подкрепят, ние сме силно притеснени.