Ски писти и лифтове да могат се изграждат в горите без промяна на предназначението на терените, а с отстъпено право на строеж. Това предвиждат част от промените в закона за горите, които бяха обсъдени в парламента.

Идеята предвижда изграждането на "ски писти, станции на лифтове и влекове, открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с тяхното функциониране".

Отстъпено право на строеж за ски писта ще се предоставя за срок от 30 години, пише в промените. От всички парламентарни групи остро разкритикуваха промените и ги определиха като лобистки. ОТ ГЕРБ обясниха, че по този начин се цели да се повиши туристическия интерес към страната.

„Ако благодарение на стимулирания инвеститорски интерес, който ще засили туристическия интерес към държавата, какво чака после държавата, откъде и колко, защото това е много хубав подарък, опакован с панделка, който вносителите на проекта – Министерският съвет, подкрепени от наши колеги, се готвят да подарят на ограничен брой наши съграждани", каза Димчо Михалевски от БСП.

Заместник-шефът на Изпълнителната агенция по горите Камен Каменов подчерта, че цената за право на строеж е за десет години, така че инвеститорът ще плати цена от 25 000 лв. на декар за десет години, а за тридесет години се предвижда инвеститорът да плати три пъти по-висока цена от тази за промяна на предназначението или 75 000 лв. „Ние не откриваме топлата вода", категоричен е Каменов.