Цените на петрола рязко се покачват на международните пазари, след като Саудитска Арабия и нейните съюзници от Персийския залив започнаха въздушни удари срещу бунтовниците в Йемен.

Фючърсите на сорт Брент с доставка през май поскъпват в Лондон с 4.14%, до 58.82 долара за барел, а еквивалентите контракти за американския лек суров петрол са нагоре с 4.49%, до 51.42 долара за барел.

Йемен не е голям производител на суров петрол, но се намира в непосредствена близост до пролива Баб ел-Мандеб. Така конфликтът се превръща в заплаха за танкерите, пътуващи от Персийския залив през Червено море и Суецкия канал към Европа и от Северна Африка към Азия.

Проливът Баб ел-Мандеб е широк само 46 км в най-тясната си част. Ето защо за бунтовниците няма да е трудно да го затворят.

През тази седмица подкрепяните от Иран хуси убиха военния министър на Йемен, превзеха голяма част от столицата Сана и притискат силите на правителството в провинцията.

Въздушните удари на Саудитска Арабия създават опасност от разрастване на конфликта и радикални действия от страна на бунтовниците хуси.