Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 9.7% спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г., като увеличението в индустрията е 6.6%, в услугите - 17.4% и в строителството – 9.6%, показват предварителните данни на Националния статистически институт за четвърто тримесечие на 2011 г.

 

По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2011 г. най-висок ръст на общите разходи за труд, спрямо същия период на предходната година е регистриран в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 36.8%, „Професионални дейности и научни изследвания” - 29.3%, и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - 22.8%, а най-нисък - в „Образование”.

 

Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономически дейности „Операции с недвижими имоти” с 10.1%, „Други дейности“ с 5.1% и „Хуманно здравеопазване и социална работа” с 1.1%.

 

В състава на общите разходи за труд, разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават също със 9.7% спрямо четвърто тримесечие на 2010 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 10.5%.

 

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -10.7% за „Операции с недвижими имоти” до 35.7% за „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”. Работното възнаграждение в сектор държавно управление се покачва с 3.7%.

 

Трябва да се има в предвид, че данните не отразяват последното повишение на минималните осигурителни прагове в отделните сектори, което влиза в сила от 2012 г.

 

Увеличението на минималните осигурителни прагове по основни икономически дейности и групи професии е с 6.9 на сто за сключилите споразумение, а административното увеличение е 4.5 на сто в сравнение с 2011 г.

 

Така че темпът на увеличение на разходите за труд вероятно ще се покачи през настоящата година. Нарастването на заплатите и допълнителните разходи за труд в част от секторите на икономиката отразяват различни процеси.

 

В комуникационния и ИТ отрасли например процесът е свързан с увеличена конкуренция, нарастване на използването на легални софтуерни продукти, и аутсорсинг на дейности от страна на чужди компании в България.

 

В същото време спадът на разходите за труд при операциите с недвижими имоти отразява кризата в сектора и падащите цени на жилищата.

 

Покачването на разходите за труд може и да е добър сигнал за икономиката, тъй като ще окаже известна подкрепа на вътрешното потребление. Дори да става въпрос не толкова за увеличение на заплащането на служителите, а за осветляване на реалните доходи и подготовка за предстоящото повишаване на минималните осигурителни прагове, то това ще донесе по-големи приходи на бюджета.