Резкият спад на турската лира спрямо долара през последните дни принуди собствениците на компании, които разчитат на стабилен курс на валутите при разплащанията си в чужбина, да се обърнат към централната банка с молба за интервенция на пазара чрез инжектиране на ликвидност във финансовия сектор и промяна на лихвата.

Анализатори посочват, че евтината лира може да е благоприятно обстоятелство за експорта на турски стоки, но в същото време неблагоприятно влияние върху износа биха могли да окажат външните икономики, които срещат затруднения.

Типичен пример за това е автомобилната индустрия в Турция. Свитият пазар в Европа е довел до спад в износа на коли от Турция с 49%.Съответно експортът към американския пазар е намалял с 4% за първите 8 месеца на 2008 година, сравнено с предходната.

Предприемачите са притеснени и за вносителите, които разчитат за производството си основно на чуждестранните материали, като например торове и химикали. Те ще се изправят със сериозно предизвикателство на пазара. Ръстът в цените на вносните суровини и продукти ще бъде понесен най-вече от крайните потребители.

Турската лира спадна рязко спрямо долара до 27-месечно дъно вчера, след като инвеститорите продължиха да разпродават запасите си от локални валути на развиващите се пазари. Лирата се търгуваше над 1.64 за един долар.

Източник: Today's Zaman