Служебното правителство ще встъпи в длъжност днес на специална церемония в Министерския съвет. Новият премиер и външен министър Марин Райков ще приеме управлението на страната от министър-председателя в оставка Бойко Борисов.

В състава на служебния кабинет ще има 17 министри, като трима от тях ще бъдат вицепремиери - министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева, министърът на труда и социалната политика Деяна Костадинова и вицепремиерът по управление на европейските средства Илияна Цанова. Здравното министерство ще бъде ръководено от проф. Николай Петров, лекар във ВМА, а начело на просветното министерство ще застане шефът на геофизичния институт към БАН проф. Николай Милошев. В служебното правителство ще има министър, който ще отговаря за развитието на електронното правителство - това ще бъде Роман Василев, инженер и член на борда на директорите на Американската търговска камара в България.

Служебното правителство ще разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента.

Служебният кабинет не може да променя Закона за държавния бюджет на Република България, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание, служебното правителство не може да взема държавни заеми.