Над 59 млн. лева ще бъдат инвестирани в изграждането на фотоволтаична централа край добруджанското село Средина, съобщиха от община Генерал Тошево.

Проектът ще се реализира от българското акционерно дружество Пи Ви Системс. Инвеститорът притежава сертификат клас А съгласно Закона за насърчаване на инвестициите.

Капацитетът на първата в региона слънчева електроцентрала е 10 мегавата. Срокът на строежа й е три години, като в обекта ще бъдат разкрити 25 нови работни места.

Фотоволтаичният комплекс не е единственият проект на добруджанската община в сектора на възобновяемите енергии. В края на месец юли сертификат за клас А инвестиция получи и плевенското дружество „СРС – България” ООД, което развива инвестиционен проект за изграждане на ветроенергиен парк в региона.

Съгласно проекта ще бъдат монтирани 60 ветрогенератора с общ капацитет около 150 – 180 мегавата в землищата на селата Стамболийски, Сърнено и Сираково /в близост до по-голямото село Спасово/.

В рамките на 3 години за неговото реализиране ще бъдат вложени 483.72 милиона лева, като през 2010 г. сумата е 6.51 млн., през 2011 ше се вложат 292.61 млн., а през 2012 г. – 186.03 млн.

Окончателното завършване на проекта за вятърна електроцентрала е през 2011 г., като с това ще се осъществи най-голямата инвестиция на територията на Община Генерал Тошево – посочват от общината.