Ворскла Стийл на украинския бизнесмен и депутат, лансиран от премиера от страната, Константин Жеваго и Арселор Митал на Лакшми Митал сериозно се конкурират за покупката на 71 % от Кремиковци, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

По думите му и двете фирми са предложили сделката да се сключи след обявяване на несъстоятелност на завода.

И Константин Жеваго, и братът на Прамод Митал – Лакшми Митал, са готови да поемат текущото производство в Кремиковци, докато се реши проблемът със собствеността на завода, каза Петър Димитров. От думите му стана ясно, че двамата кандидати не са готови да поемат натрупаните дългове на Кремиковци и искат обявяване на несъстоятелност на завода. Димитров потвърди, че е провел срещи както с представители на двете компании, така и с консултантите от инвестиционната банка Мерил Линч, наета от Прамод Митал.

От легитимното ръководство на завода ще се реши с кои от двата кандидат-купувачи да се сключи договорът, добави Петър Димитров. Министърът е подчертал пред хората на Лакшми Митал, че новият собственик трябва да разговаря със синдикатите и да гарантира бързото изплащане на заплатите на работниците от Кремиковци.

Чакам резултатите от преговорите на Мерил Линч с Ворскла Стийл и Арселор Митал, заяви още Димитров и добави, че е готов да се срещне с тях, когато е готов докладът им.

Междувременно в Люксембург Аресол Митал оповести повишаване с 5% на печалбата на комапнията през първите три месеца на годината до 1.58 млн. евро. Заради повишеното търсене на стомана в световен мащаб, гигантът е успял да увеличи цената си и така да компенсира повишените разходи.

Търсенето надделява над световната несигурност и безпрецедентните цени на суровините нарастват благодарение на продължителната индустриализация на някои ключови нововъзникващи икономики в Азия и Европа, обяви Лакшми Митал, главен изпълнителен директор на компанията.

Резултатите на Арселор Митал са по-ниски от прогнозата на нализаторите, анкетирани от Дау Джоунс нюзуайърс, които очакваха печалба от 1.65 млрд. евро. Продажбите на компанията за първите три месеца на годината са се увеличили с 22 % до 19.89 млрд. евро.

Днес на БФБ собствеността си смениха 186 лота по позицията на Кремиковци АД при средна цена от 10.54 лв. за брой, с което пазарната капитализация на компанията спадна с 12.17 %.