Белгийската финансова група KBC, която е едноличен собственик на българското застрахователно дружество ДЗИ и на СиБанк, обяви, че ще върне до средата на декември 3 милиарда евро държавни помощи на белгийското правителство с лихва от 450 млн. евро, съобщава Reuters.

Освен това от финансовата група планират ускоряване на връщането на заема от фламандското правителство на стойност 1.17 млрд. евро, с лихва от 580 млн. евро.

Парите ще бъдат изплатени през първата половина на следващата година, като промяната на графика е обект на одобрение от Националната банка на Белгия.

KBC беше принудена да поиска на три пъти спасителна помощ от държавата между октомври 2008 и май 2009 г, като получи общо 7 милиарда евро. За да разреши спасяването на финансовата група Европейската комисия получи от компанията план за преструктуриране, гарантиращ намаляване на дълга до 2013 г.

Освен това KBC се ангажира да върне останалата държавна помощ от 2.33 милиарда евро на седем вноски от 330 милиона евро в периода 2014-2020 г. и да въведе изискването на Базел 3 за капиталова база от 10%, до 1 януари 2013 г.

В същото време застрахователното поделение на KBC обяви днес пускането на нова емисия от облигации на стойност 1.25 милиарда евро, като през първото тримесечие на следващата година компанията ще емитира книжа за още 750 млн. евро.