Близо 3 хил. акции на Софарма АД бяха изтъргувани на Варшавската фондова борса в първите минути на търговия. Референтната цена на сделките е 7.38 полски злоти, което се равнява на 3.20 лв., а най-високата котировка до момента е 8 злоти, което се равнява на 3.47 лв. за лот. На борсата в София средната цена на Sopharma към този час е 3.219 лв. за лот, а най-високата котировка бе 3.22 лв. за лот, което показва, че полския пазар цени малко по-високо акциите на дружеството.

Производителят на лекарства Софарма АД е втората българска компания след Инеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ, която се листва на борсата във Варшава. През този месец се очаква и Еврохолд България АД да се присъедини към българските дружества на полската борса.

Софарма АД се бори за инвеститорския интерес на сегмента New Connect. Борсовият код, под който емисията може да бъде намерена там, е SPH. Фармацевтичната компания листна за търговия целия си капитал от 132 млн. лв., което се равнява на 283 млн. злоти.

NewConnect е специалната платформа на Варшавската борса, през която се дава възможност на иновативните бизнеси да набират капитал за проектите си. Целева група са стартиращи компании, които се нуждаят от капиталови инжекции за да реализират потенциала си за растеж, представителки на иновативни сектори като информационните технологии, биотехнологиите, алтернативните източници на енергия и други.

Борсата във Варшава е една от най-големите в Централна и Източна Европа с пазарна капитализация от 542.646 млрд. злоти. Сред причините за позитивното развитие на борсата е задължението на пенсионните фондове да инвестират на нея. Подготвят се обаче промени на ограниченията за институционалните инвеститори в Полша.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!