Столична община е готова да кандидатства по пилотен проект за въвеждане на електромобили в софийския градски транспорт. Това съобщи заместник-председателят на Столичния общински съвет Мартин Заимов. По думите му общинските съветници трябва да гласуват внесеното предложение паркирането в синя зона за електромобили да бъде безплатно. Заимов участва в дискусия заедно с представители на Българската стопанска камара, БАН и Института за европейски ценности на тема „Градовете в битка за електромобили”.

Според заместник-председателя на Столичния общински съвет Мартин Заимов успешен ход за въвеждането на електромобилите в градския транспорт е да се оборудва администрацията с подобни коли от ново поколение. По този начин ще се спестят пари от гориво, защото електромобилите ползват значително по-евтин ресурс за захранване с ток.

Заимов подчерта, че има подкрепата както на служителите в Столичната община, така и на самия кмет Йорданка Фандъкова. Разбира се, за да се въведат електромобилите в употреба, трябва да се изградят и зарядни станции. Заимов подчерта, че общината има възможност да определи места в столицата, където да бъдат поставени зарядни станции.

От Съюза на българските автомобилисти също подкрепят идеята за така наречените зелени коли, които да бъдат въведени в експлоатация. За целта обаче са нужни промени в Закона за движение по пътищата като обособяване на електромобила като отделен вид превозно средство.

От института за европейски ценности пък предлагат да се определи и отделна пътна лента за движение на зелените автомобили.