Наемните нива на индустриалните площи в България са отбелязали повишение от 8% през 2008-ма година, което прави София един от лидерите по покачване на стария континент.

С половин евро повече са плащали компаниите у нас през изминалата година в сравнение с 2007-ма. Това сочи годишният доклад на Cushman & Wakefield Индустриалните площи в света за 2008 г, представен у нас от Forton International,

Докладът сравнява наемните нива в 135 индустриални зони в целия свят и е базиран върху средните стойности, отразяващи наемите в най-атрактивните индустриални зони в съответните градове или населени места.. През 2008 г. 34% от тях отбелязват ръст в наемните нива, в 41% от излседваните локации има спад, а при 24% няма регистрирана промяна.

Със среден наем от 79 евро за кв.м за година или 6.5 евро/кв.м. за месец, България се изкачва с 12 места в класацията на най-скъпите индустриални зони и заема 20-та позиция, като след нея остават много европейски столици. Наемните нива у нас изглеждат още по-високи на фона на средната за региона стойност от 66 евро за кв.м. за година.

„Въпреки наличните планове за мащабни проекти в областта на индустриалните и логистични площи, предлагането на готови модерни проекти е ограничено. Това обяснява и високите наемни нива за най-атрактивните обекти в София. През 2009 година очакваме проектите в развитие да бъдат успешно отдадени под наем. По-голямата част от инвеститорите в сектора ще искат първо да намерят наематели и след това да започнат изграждането на нови площи. Това предполага, че търсенето на качествено изградени индустриални и логистични площи ще остане високо”, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International.

Общият ръст на наемите на индустриални площи в света през 2008 г. е 2.4% при 6.1% за предходната 2007 г.

Най-развитите пазари в Северна Америка и Западна Европа първи отбелязват спад още в началото на 2008 г., като до края на периода не остава регион в света, незасегнат от негативния ефект на световната икономическа криза.

Така ръстът в Европа за цялата година достига едва 1.7%. Годишното покачване на наемите в страните от Централна и Източна Европа обаче е 6.7%, такъв бе той и през предходната 2007 г. Пазарите в Полша и Украйна са били много активни през годината със сериозно търсене, в резултат на което наемите в Полша са се повишили с 28%, а тези в Киев с 25%.

В страните от Южна Америка наемите на индустриални площи са нараснали с 12.4% на годишна база, като Рио Де Женейро, Бразилия е абсолютният лидер по ръст в света със своите 46%.

Хийтроу в Лондон за осма поредна година е най-скъпата локация за индустриуална дейност в света с разход за наем от 185 евро за кв.м. за година. Следват Токио, Япония с 179 евро и Дъблин, Ирландия с наемна нива от 157 евро за кв.м. за година.

Фердинанд Хлобъл, управляващ отдел Индустриални площи в подразделението на Cushman & Wakefield ЦИЕ, коментира още: “Централна и Източна Европа е регион със силно представяне, особено в сравнение със страните от стара Европа, защото отбелязва ръст в двата основни показателя – изграждане и наемане на индустриални площи. Преместването на производства и центрове за дистрибуция от Запад на Изток бе основният двигател за развитието на този сегмент през последните години. Очакваме тенденцията да се запази основно поради факта, че 40% от населението на Европа живее в района на ЦИЕ. Огромният потенциал на този пазар все още се подценява. Въпреки глобалната икономическа криза, имаме основание да очакваме растеж на пазара на индустриални площи в този район на света в средносрочен план.”