Вдигаме таксите с около 8%, колкото е вдигането на минималната работна заплата, съобщи пред БНР ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев.

Днес проф. Илчев ще съобщи подробности около Кандидатстудентска кампания 2013. Той припомни, че таксите в най-старото висше учебно заведение у нас не са променяни от три години.

Нека бъдем реалисти, в масовите специалности увеличението е с 10 лева на семестър, посочи ректорът. Той съобщи, че Софийският университет ще има една нова специалност, която ще подготвя специалисти по Източна и Югоизточна Азия. Има доста голямо любопитство към специалности от рода на Японистика, Кореистика – специалности, които излизат извън обичайния модел, каза още проф. Илчев, цитиран от БГНЕС.

По повод заканите за протести от страна на студенти заради вдигането на семестриалните такси, ректорът на университета каза: "Нека има протести, но по същия начин студентите трябваше да протестират, когато правителството ни съкрати на половина капиталовите средства, които ни помагаха да ремонтираме аудиториите. Тогава студентите не протестираха, защото тези средства бяха добавени към студентските стипендии".

За номинацията на акад. Стефан Воденичаров за министър на образование, проф. Илчев каза, че е останал изненадан. Ректорът на СУ отбеляза, че акад. Воденичаров стана председател на БАН съвсем наскоро, а според неговия личен опит "първата година едва стига да се оправиш що горе в разнопосочните проблеми на отделните институти, които в БАН са повече от 40".

Очевидно е, че истински реформи не могат да се правят през последните няколко месеца преди края на мандата на правителството. Но все пак, надявам се, че акад. Воденичаров ще продължи усилията за утвърждаване на ОП "Наука и образование", ще направи нещо, за да промени поне от части ужасяващия закон за академическия растеж.