17:49 часа

Wall Street откри новата седмица, потъвайки с около 1 процент. Индексите на американските акции чувствтелно се понижиха, вследствие на ирландските неволи. Поскъпването на долара под 1.31 евро също изигра своята отрицателна роля на фондовия пазар.

 

След първия час индексът на сините чипове DJIA се понижава с 1.05% до 10976 пункта, S&P500 е надолу с 0.73% до 1181 пункта, а Nasdaq загуби 0.91% до 2511 пункта. За всяка акция, която поскъпва на NYSEX, шест поевтиняват.

 

Понижението на американските акции е още по-забележително, предвид очертаващият се добър сезон на коледните покупки. Има индикатори, че икономиката на щатите се подобрява, а доверието на потребителите е по-скоро позитивно.

 

Но спадът в САЩ е двойно по-нисък по сравнение с пониженията в Европа. DAX губи 1.90% до 6719 пункта. В германската преса се коментира, че еврозоната се изражда: от клуб на страни ползващи обща валута – в благотворително дружество за социални трансфери и помощи. Френският CAC40 се понижава с 2.08% до 3651 пункта, а английският FTSE100 с 1.58% до 5583 пункта.

 

10:27 часа

Окончателното пакетиране на финансова помощ за Ирландия е нишката, по която тръгва новата търговска седмица на стария континент. Тепърва анализаторите ще добавят вижданията си за ефектите, които случилото се в неделя ще оказват върху икономиките в Европейския съюз.

След като през последните седмици дебатите кръжаха около въпроса за това насила ли е наложена тази парична помощ, можеше ли и без нея и кои са следващите страни, които може да изпаднат в същото положение, то  дискусиите вече се изместват в чисто финансовите аспекти на спасителна операция.

Най-голямата европейска икономика - германската, подкрепи спасителния план в името на еврото, но този компромис рефлектира негативно върху нея. Тази сутрин 10-годишните държавни облигации на Германия, които се считат за най-нискорисковите, достигнаха 10-месечен пик на доходността, като покачването е с 3 базисни пункта до 2.78%.

Капиталовите пазари отвориха с покачвания, като по този начин се опитват да изтрият част от петъчните загуби. Поскъпват осезателно книжата на банковите институции като Royal Bank of Scotland Group PLC и  Lloyds Banking Group PLC.

FTSE 100 INDEX се покачва с 0.61% до 5 703 пункта.
DAX INDEX расте с 0.40% до 6 875 пункта.
CAC 40 INDEX добавя 1.09% до 3 769 пункта.

08:06 часа

Новата седмица на капиталовите пазари започна със смесени настроения. Азиатските борси отвориха разнопосочни, като позитивните настроения преобладават. Инвеститорите очакват, че коледното пазаруване, особено в Съединените американски щати, ще се отрази благотворно върху финансовото състояние на компаниите-производителки.

Така например акциите на Toshiba скачат с 2.6%, а Sony добавя 2.1% върху пазарната си капитализация.

В същото време обаче натежават притесненията около конфликта между Северна и Южна Корея, както и проблемите в Китай, който се опитва да се справи с инфлационните процеси. За да ги контролира, центрпалната банка на страната се подготвя за нова серия монетарни рестрикции, от които най-засегнати са акциите на банковите корпорации и инвеститорите в имоти.

NIKKEI 225 се покачва с 0.78% до 10 117 пункта.
HANG SENG INDEX
расте с 0.06% до 22 890 пункта.
CSI 300 INDEX спада с 0.61% до 3 175 пункта.

Позитивна новина дойде от Австралия, където продажбите на новопостроени жилища отбелязват покачване с 2.4% през месец октомври. В данните е отразен и сезонният фактор. Като цяло продажбите скачат с 3%. Нарастване се наблюдава при продажбите на къщи, докато при апартаментите в жилищни сгради има намаление с 2.6%.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!