Само за една нощ млад британец събра близо половин милион евро дарения за Гърция. Целта на кампанията е да осигури 1.6 млрд. евро, които ще спасят гърците от фалит. Акцията тече по интернет, съобщава БНТ.

29-годишният лондончанин, който работи в магазин за обувки, поде собствена кампания за спасяване на Гърция.

"Гледайки как политиците и икономистите обикалят в кръг и не успяват да намерят решение за Гърция, аз си помислих, че някой просто трябва да направи решителната стъпка. Смятам, че хората в Европа могат да се справят с това по-бързо от политиците", каза Том Фийни.

Том се опира на елементарната математика. Той приканва всеки европеец да дари паричния еквивалент на „една гръцка салата".

По негови сметки сумата е три евро. Младият Фийни напомня, че в Обединеното кралство толкова струва половин пинта бира. Даренията се събират чрез сайта за краудфъндинг Indiegogo.

Авторът на кампанията е предвидил лош и добър сценарий: "Ако не съберем 1.6 млрд. евро, ще върнем дарените пари. Ако успеем, тогава ще спасим гръцката икономика".

Срокът за набиране на средства е седем дни. Първоначалната статистика сочи, че повечето хора, които са се включили в дарителската кампания, са от Великобритания и Германия.