През последните години поредица от случаи показват, че ХИВ може да бъде победен от някои пациенти. Сега учените се мъчат най-накрая да намерят лек, който може да промени драстично живота на милиони хора по света.

Истината е, че лекарства не осигуряват лечение. Те успяват да спрат разпространението на вируса, но не могат да го унищожат и рано или късно той отново взима надмощие, шише
Spiegel.

По-малко от един процент от заразените с ХИВ имат късмета да притежават генетична функция, която може да държи патогена в шах. А лекарствата също вредят силно на здравето, но спирането им дава свобода на вируса, така заразените са принудени да чакат кое ще ги убие първо, лечението или болестта.

Но сега експертите по СПИН поставят все по-голям акцент върху перспективата не само за лечение, но и за излекуване на болестта.

Миналата седмица, много от водещите учени в света в тази сфера, се срещнаха в престижния Каролински институт в Стокхолм на двудневна конференция. Там бяха представени няколко впечатляващи случая на победи над ХИВ, които показват, че лечението е възможно.

СПИН или Синдром на придобитата имунна недостатъчност бързо се разпространява по целия свят, причинявайки смъртта на милиони хора.

През 2009 г. лекарите в болница в Берлин регистрират ХИВ-позитивен пациент на име Тимъти Рей Браун, който е получил костно-мозъчна трансплантация на стволови клетки за лечение на левкемия. Донорът изглежда е имал естествен имунитет срещу ХИВ, което е довело до излекуването на Браун. Това обаче е метод, който засега не може да бъде използван за масово лечение на болестта.

Друг случай привлича вниманието на учените в по-голяма степен. Хана Гей от Мисисипи е родена от ХИВ-позитивна майка. Тя получила първите медикаменти срещу болестта само 30 часа след раждането си и била излекувана. Бебето беше обявено за един от най-влиятелните хора в света в класацията на списание Time за 2013 г.

Според учените има само едно възможно обяснение за това медицинско чудо. Чрез осигуряването на детето на първите лекарства за СПИН около 30 часа след раждането, е било предотвратено образуването на така наречения латентен резервоар. Малка част от ДНК на вируса, която остава скрита сред човешкия генетичен материал и по този начин е неоткриваема за имунната система. Тя позволява на СПИН да устоява и на всяко лечение, досега.

ДНК резервоарът се превръща в ключова цел на изследванията за лечение на болестта. Според учените паразитната ДНК се формира около 2 седмици след заразяването, като прилагане на медикаментозно лечение преди това изглежда може да спре развитието на болестта в много от случаите. Според френски изследователи обаче само 15% от заразените имат късмета да получат толкова ранно лечение. За останалите вече съществува надеждата, че лечение може да бъде намерено.