Средно между 650 и 700 лева е началната работна заплата в страната, като причината са високите възнаграждения в големите градове. Това съобщи за Дарик управителят на сайта Job Tiger Светлозар Петров.

По думите му в момента най-търсените кадри са финансистите и хората, владеещи отлично чужди езици. Като цяло обаче има сериозен спад в търсенето на работна ръка заради кризата.

Според Петров най-голямото предизвикателство пред работодателите е да задържат квалифицираните си кадри, защото има остър дефицит от такива на пазара на труда. Някои от фирмите дори са използвали кризата, за да поканят в екипите си по-квалифицирани специалисти.

Въпреки кризата и увеличаващата се безработица, на пазара на труда все още има остър дефицит от квалифицирани кадри. Според експерти - през годините трудовият пазар у нас се е деформирал, като повечето хора упражняват професии, които не са пряко свързани с образованието им. Особено преди кризата имаше огромно разминаване между търсене и предлагане на пазара на труда. В момента работодателите се опитват да запазят работните места на най-квалифицираните си служители, а освобождават хората с по-малко опит.