Възстановяването на социалния диалог и вариантите за провеждане на пенсионната реформа ще обсъдят лидерите на КНСБ и КТ Подкрепа с премиера Бойко Борисов след днешното заседание на правителството.

 

Синдикатите са готови за диалог, но без ултиматуми и предрешени въпроси, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров след вчерашната среща с депутатите от парламентарната група на ГЕРБ.

 

Синдикалистът заяви, че не приема ултиматуми и предварителни договорки по въпроси, които трябва да се обсъждат съвместно с профсъюзите в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той предложи профсъюзите заедно с работодателите да разгледат „денонощно на масата, както едно време“ различните разчети, да направят предложенията си и правителството да вземе което решение пожелае.

Пламен Димитров призова още за намиране на механизми за подобряване на пенсионната система, както и за реформи – които обаче да водят не само до „увеличаване на страданието“, а и до по-високи пенсии, както за сегашното, така и за следващото поколение.

 

Също след заседанието на Министерския съвет, министърът на транспорта Ивайло Московски ще се срещне със синдикатите от БДЖ, за да обсъди с тях възможните решения за предотвратяване на стачката.

 

Синдикатите обявиха, че насрочената за четвъртък ефективна стачка остава, запазва се и подготвяният протест срещу вдигането на пенсионната възраст, който ще се проведе пред Народното събрание на 30-ти ноември.