Напълно възможно е тази година излишъкът в бюджета да намалее, заяви пред журналисти премиерът Сергей Станишев. Той поясни, че за разлика от предишни години високите бюджетни излишъци са били мярка срещу някои дисбаланси, които в момента в резултат на кризата не са толкова големи. Станишев допълни, че засега не се налага държавата да пести от социални разходи и харчове за инфраструктура.

Високите излишъци през миналата година бяха мярка и срещу някои икономически дисбаланси, които съществуваха, в това число основните – търговският дефицит и дефицитът по текущата сметка.внимателно следим статистическите данни. Вижда се за първите два-три месеца рязко свиване на дефицита по текущата сметка. Ако тази тенденция продължи, би могло действително да се отиде на по-ниски нива на бюджетни излишъци, защото такава мярка няма да е вече необходима, каза премиерът и допълни: Наред с това най-важната част от бюджета са инвестиционната програма, разходите за капиталово строителство, за инфраструктура, за да се подкрепи реалната икономика и работните места на хората и другият елемент е социалната защита.

От социалните елементи няма да се отказваме по никакъв начин, няма да намаляваме и инвестиционните разходи на държавата. Важно е да се прецизират, ако се наложи другите текущи разходи, но като цяло засега нещата са стабилни, трябва внимателно да се следят и да се предприемат адекватните мерки, каза още премиерът.

Преди ден на среща с представители на МВФ във Вашингтон финансовият министър Пламен Орешарски заяви, че благодарение на излишъците в предишни години, България влиза в кризата с много буфери.