Тази година се очертава доста тежка за земеделците, каза в Добрич лидерът на БСП Сергей Станишев. Той прогнозира, че през септември земеделските производители ще усетят негативните резултати от политиката на сегашното правителство. По думите му отпадналата от тази година субсидия за акциза за горивата за селскостопанско производство ще натовари  допълнително селските стопани с близо 80 млн. лева.  Рязко е увеличена сумата, която плащат самоосигуряващите се производители, което пък ще ги изправи пред невъзможност да плащат или ще ги тласне към сивия сектор.

Изключително бавно върви усвояването на средствата по европейските фондове, посочи още Станишев. Той се позова на статистика на бюджетната комисия на ЕП, според която през есента на миналата година България е била на 14 място от 27 страни по темп на усвояване на средствата от оперативните програми, а към април месец тази година България е паднала на 26 място.

През есента в Добричка област ще бъде организиран земеделски форум, на който БСП ще представи вижданията си за развитие на сектора в България.